Portret van: Senna Hansen

Portret van: Senna Hansen

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Senna Hansen.


De 36-jarige in Ouderkerk aan de Amstel woonachtige Senna Hansen is sinds 2012 bij Kuipers & Claassen werkzaam. Ze start als belastingconsulent. Na een aantal jaar wordt ze mede-eigenaar.

Haar ambities liggen als klein kind heel ergens anders. Als jong meisje ziet ze zichzelf wisselend als kok, banketbakker of stewardess aan de slag gaan. Hoewel ze zich dat niet meer zo herinnert, roepen haar Poëziealbums die ze later herleest deze gedachten wel weer op.

Na de mavo kiezen veel klasgenoten van Senna voor opleidingen richting verzorgende beroepen. Dat ziet zij zelf niet zitten, ondanks dat ze graag met mensen werkt. Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden bezoekt ze een scholenbeurs in Deventer. Daar raakt ze in gesprek met iemand die snel door heeft dat Senna met haar voorkeur voor exacte vakken én het graag met mensen willen werken een geschikte kandidaat voor de hotelschool is. In 2002 start ze als enige van haar oude mavoklas met de opleiding op de middelbare hotelschool. Een brede opleiding met aandacht voor economie, boekhouden, bedrijfsadministratie, dranken- en warenkennis, maar ook met dienstverlening en personeelsmanagement.

‘De tijd van mijn leven,’ omschrijft ze die periode, ‘Geweldig.’ Terwijl ze het niveau makkelijk aan kan, lacht ze met haar – voornamelijk jonge – medestudenten heel wat af. In de opleiding wordt veel tijd ingeruimd voor praktijkonderdelen. In blokken van zes weken staan groepjes studenten achtereenvolgens te koken in de keuken, worden door hen zelf uitgenodigde gasten zoals ouders in keurige bedrijfskleding ontvangen waarna in het restaurantgedeelte de maaltijden worden uitgeserveerd. De omschrijving van een zuurkoolschotel maakt de smaakpapillen los: met aardappel, rozijntjes, worst, kaantjes en stukjes uitgebraden spek. De wijnreis naar Frankrijk met de andere hotello’s typeert ze als hilarisch. Tijdens een stage in Parijs kan ze, samen met andere internationale studenten, al haar verworven vaardigheden in de praktijk brengen. In het grote hotel leert ze daarnaast ook veel. Werken op ongebruikelijke uren en de nette omgang met gasten van verschillende nationaliteiten. Hier wordt bevestigd dat ze zich makkelijk aanpast en dienstverlening haar van nature goed af gaat. Tevreden gasten geven haar voldoening.

Opnieuw besluit Senna haar eigen weg te gaan. Stromen veel van haar medestudenten door naar de hogere hotelschool, zelf kiest ze voor verbreding. Ze start de studie hbo Management, Economie en Recht. Al snel blijkt dat de inhoud van deze studie niet aansluit bij wat ze zoekt. Na een paar maanden switcht ze naar hbo Bedrijfseconomie in Arnhem. Een goede keuze. In het derde jaar kiest ze voor een minor accountancy. Buiten het vakinhoudelijke wordt ze aangetrokken door de mogelijkheden van een flexibele werkomgeving, het thuiswerken zonder vaste plek.

Tijdens haar studie gaat Senna werken bij Accon avm, een groot accountantskantoor in Arnhem dat gericht is op het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Ondanks haar enthousiaste inzet voldoet de baan niet aan haar verwachtingen. In haar zoektocht naar een andere werkomgeving, een kleinere organisatie om veel meer te kunnen zien, lonkt Amsterdam. In de vroege ochtenduren – achterop de fiets bij een vriendin – wordt ze verliefd op de Amsterdamse grachten. In 2012 maakt ze de overstap naar Kuipers & Claassen en gaat in Amsterdam-Oost wonen, waar ze met haar vrolijke karakter goed contact heeft met haar buren en vrienden uit de sportschool.

Met de komst van haar dochter kiest de alleenstaande moeder Senna voor een andere woonomgeving. Ze verhuist van haar kleine woning in het drukke Amsterdam naar het al uit het einde van de 13e eeuw daterende rustieke Ouderkerk aan de Amstel, op een steenworp van haar werklocatie. Op het nieuw betrokken woonerf hoeft ze gelukkig niet meer eindeloos op zoek naar een parkeerplaats. Het is een woonomgeving die haar terug doet denken aan haar eigen zorgeloze jeugd en waarin ze haar dochter ook graag wil laten opgroeien. Samen genieten ze heerlijk van hun grote tuin en de vlakbij gelegen Ouderkerkerplas.

Dat Senna graag haar eigen pad kiest en niet bang is voor nieuwe uitdagingen, blijkt ook uit de reizen die ze maakt. Voordat haar inmiddels 2 jaar oude dochter geboren wordt, kiest ze voor verre bestemmingen. Omdat ze graag buiten is en aangetrokken wordt door de schoonheid van de natuur, reist ze af naar onder andere Thailand , Vietnam en Afrika, waar ze de uitgestrekte savannes en boslandschappen van Serengeti en de grootste intacte caldera ter wereld, de Ngorongoro-krater bezoekt. In haar zoektocht naar nieuwe dingen, ontdekt ze met haar verre reizen andere werelden. Ook daar maakt ze makkelijk contact met mensen. Met andere backpackers trekt ze graag enkele dagen samen op om vervolgens weer haar eigen pad te kiezen.

Hoewel ze geen hobby’s heeft, is ze wel graag in beweging. Van fitness, hardlopen, zwemmen en fietsen tot kickboksen en crossfit. In sporten die flinke conditionele inspanning vergen, kan ze zichzelf soms lekker verliezen. Of zichzelf tegenkomen. Zo gaat ze liever los op een bokszak dan dat ze klappen van haar sparringpartner krijgt. Het gaat haar bij de sport vooral om de individuele lichamelijke inspanning, waarbij functionele bewegingen op een soms gevarieerde manier worden uitgevoerd. Zo loopt ze halve en hele marathons. Doet ze als tiener aan wedstrijdzwemmen, zo ziet ze op enig moment ook de triatlon als uitdaging. Een combinatie van inspanningen. Nu zwemt ze nog elke week een aantal baantjes, loopt een rondje hard om de Ouderkerkplas of fietst de Ronde Hoep, een populaire route voor wielrenners in de omgeving van Amsterdam.

Het is Senna niet vreemd om – net als in haar sporten – hard en veel te werken. Terwijl anderen haar nog wel eens als workaholic of ambitieus afschilderen, omschrijft ze het ondernemen zelf liever als haar passie. ‘Ik heb er altijd zin in en krijg er energie van.’ Ze houdt van het risico en de verantwoording. Ze is blij als dingen op kantoor lekker lopen en de medewerkers tevreden zijn. Door haar positieve instelling neemt ze anderen graag in haar enthousiasme mee.

Quotes:

Ik hou wel van nieuwe dingen.

Ik ben gewoon goed met cijfers.

Ik laat niet veel dingen aan het toeval over.

Ik krijg energie van ondernemen.

Ik ga niet met mensen in conflict.

Ik ben harmonieus ingesteld.