Portret van: Robbert-Jan Molenkamp

Portret van: Robbert-Jan Molenkamp

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Robbert-Jan Molenkamp.


De 33-jarige in Amersfoort woonachtige Robbert-Jan Molenkamp is sinds september 2022 bij Kuipers & Claassen werkzaam als financieel adviseur. Een wisselende loopbaan gaat er aan vooraf.

Robbert-Jan rondt bij de semi particuliere onderwijsinstelling Notenboom in Hilversum de opleiding mbo Marketing Management en hbo Business Marketing succesvol af. Hoewel de financiële kant van zijn opleiding de boventoon voert, gaat zijn interesse nog steeds uit naar marketing. Wat beweegt iemand om een bepaalde koop te doen? Hoe werkt dat, welk proces vindt er in iemands hoofd plaats en hoe kun je dat gebruiken? Robbert-Jan loopt tijdens zijn studies diverse stages bij banken zoals ING, Van Lanschot Bankiers en de Frieslandbank.

In 2013 start zijn loopbaan in de financiële wereld. Zo werk hij achtereenvolgens bij Van Lanschot Bankiers, de Rabobank, en – het Zweedse – Handelsbanken. Hij leert er veel. Ook vindt hij het interessant om te zien hoe verschillend de banken zijn: hoe treedt een bank naar buiten en hoe wordt met het personeel omgegaan? Bij Handelsbanken, met één filiaal in Nederland voor alleen het groot-zakelijk segment, is dat heel sociaal met een goede balans tussen werk en privé. Werkzaam voor het nieuwe particuliere gedeelte, helpt Robbert-Jan mee bouwen aan de overstap richting de Nederlandse markt. Een platte organisatie. Na vijf jaar bemerkt hij dat het werk routinematig wordt. Op zoek naar meer uitdaging komt hij in contact met iemand die hem op een vacature bij RNHB in Utrecht wijst, een vastgoedfinancier, voortgekomen uit de samenvoeging van de Rijnlandse en de Nederlandsche Hypotheekbank.

Zich opnieuw oriënterend op de arbeidsmarkt, wordt hij enthousiast van een baan bij het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds – opgezet door de overheid – biedt woningbezitters, scholen en verenigingen van eigenaars betaalbare en verantwoorde financiering voor verduurzaming. Dat laatste aspect trekt hem erg aan. Hij richt zich daar vooral op VvE’s, die in de reguliere markt moeilijk een financiering kunnen krijgen. Na ruim een jaar besluit hij zijn dienstverband bij het fonds te beëindigen.

Senna Hansen – die Robbert-Jan eerder ontmoet heeft bij een cursus – maakt hem in die periode attent op een leuke functie als financieel adviseur bij Kuipers & Claassen, waar zij zelf werkzaam is. Hoewel hij op dat moment nog geen volledige feeling heeft bij de materie waarmee hij daar gaat werken, weet Senna hem te enthousiasmeren. Met een interne opleiding in het vooruitzicht gaat hij er aan de slag.

Samen met zijn vriendin, juf op een basisschool, vormt hij de trotse ouders van hun bijna 1 jaar oude dochter. Hij kan enorm van haar genieten. Kort na de geboorte ruilt het gezin hun appartement in Amsterdam in voor een mooie hoekwoning in Amersfoort. Daar vindt familiemens Robbert-Jan het – tegen zijn eigen verwachtingen in – leuk om in de tuin te werken. Het geeft voldoening om dingen te zien groeien, ook in de moestuin van zijn vriendin.

Is hij in zijn studietijd als fanatiek golfer met mooi weer elke week regelmatig op de baan te vinden, als hij gaat werken, verlegt hij zijn sportieve activiteiten. In een seniorenteam hockeyt hij momenteel in competitieverband met clubs uit de regio. De keuze voor een wedstrijd op de maandagavond of training op de donderdagavond geeft minder verplichtingen.

Ook al is hij geen wereldreiziger, zijn passie ligt bij Zuid-Afrika. Zo raakt hij enkele maanden betrokken bij een project in Zimbabwe als neushoornbeschermer. Hij is zeker van plan nog een keer terug te gaan. Even wegdromen kan Robbert-Jan ook. Zichzelf in een geluksmoment in de ontluikende lente aan een meertje in Oostenrijk zien zitten, waar hij ’s ochtend stil geniet van een kop koffie. Hij wordt er blij van.

Naast dat anderen hem als loyaal afschilderen, ziet Robbert-Jan zichzelf altijd klaar staan voor anderen. Soms verliest hij zichzelf daar wel eens in. Dat hij het ‘veilig’ vindt om met anderen samen te werken, ziet hij niet als een uiting van twijfel. Samen beslissen, samen successen vieren, daar wordt hij blij van. Ook van een team waarbinnen ze elkaar een schouderklopje durven te geven. Een compliment aannemen vindt hij zelf intussen nog steeds moeilijk. 

Aan de cultuur bij Kuipers & Claassen moet hij wel wennen. De collega’s die de jaarrekeningen opmaken, kunnen heel lang gefocust werken. Robbert-Jan is daarentegen als adviseur ook verbaal aanwezig. Hij is graag onder de mensen. Eén van de redenen waarom hij ook liever op kantoor werkt. Maar soms is het daar naar zijn idee wel heel erg stil. Het extraverte in hem helpt wel om een persoonlijk en langdurig contact met klanten op te bouwen. ‘Ze moeten op je kunnen vertrouwen.’ Hij ziet de passie bij ondernemers. ‘Dat is mooi,’ zegt hij, ‘daar krijg ik zoveel energie van. Hun drijfveer is echt niet alleen maar geld.’

 

Quotes

Ik vind het leuk om mensen blij te maken.

Veel contact met klanten vind ik leuk.

Boekhouden vind ik dus heen interessant.

Daar krijg ik zoveel energie van.

Het moet mijn interesse hebben.

Persoonlijk contact vind ik het leukste.

Ik vind het leuk om mensen te helpen.