Portret van: Marco Vonk

Portret van: Marco Vonk

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Marco Vonk.


De 36-jarige uit Nieuwegein afkomstige Marco Vonk is twee jaar in dienst bij Kuipers & Claassen. Begonnen als senior hypotheek adviseur ronde hij onlangs zijn studie als financieel planner af. Dat hij het nut van gedegen studies inziet, was niet altijd zo.

Tot zijn 25e was Marco vooral gericht op zijn sociale leven. Totaal niet op school gericht, zakte hij van het vwo naar het vmbo terug. Terwijl hij daar op zeventienjarige leeftijd – op zijn sloffen – slaagt, start hij mede door de economische situatie thuis direct met werken. Met baantjes als bijrijder bij de Deli XL of productiemedewerker in een magazijn verdiende hij wat geld, maar happy werd hij er niet van.

Op zijn 20e rolt hij bij DAK Intermediairscollectief de hypotheken in. Een grote verbetering ten opzichte van zijn vorige werkgevers, maar werken was op dat moment nog niet zijn passie. Het ontbrak hem in die periode van zijn leven aan discipline en motivatie. Had hij dat wel gehad, dan was hij naar eigen zeggen wel piloot of advocaat geworden.

Als hij vijf jaar later bij Achmea Bank in Tilburg gedetacheerd wordt, lijkt het tij zich te keren. Hij ervaart daar een fijne werkomgeving waar hij met een frisse blik naar een aantal niet goed lopende zaken mag kijken. Binnen afzienbare tijd wordt hij klachtenmanager, een rol die hem goed past: boze klanten weer tevreden maken. Naast deze rol is hij ook lid van de ondernemingsraad van Achmea Bank. In deze periode begint de liefde voor het vak ook zijn eerste vormen aan te nemen. Door in zijn vrije tijd actief op zoek te gaan naar meer kennis in plaats van om vijf uur ’s middags de laptop dicht te gooien en deze de volgende ochtend pas weer open te doen.

Na een periode van vier jaar maakt Marco, geholpen door een reorganisatie, de stap naar hypotheekadviseur. Hij vindt onderdak in Hilversum waar zijn sociale leven al enkele jaren ingebed is. Niet alleen door een nieuw huis, maar ook een baan bij de Hypotheker. Een mooie leerschool, waar hij na drie jaar wel is uitgeleerd. Een meningsverschil met zijn werkgever maakt hem vatbaar voor recruiters. Daar waar hij deze eigenlijk altijd vriendelijk bedankt, gaat hij nu wel in gesprek. Twee gesprekken later heeft hij een nieuwe baan en Kuipers & Claassen is een happy medewerker rijker.

Inmiddels merken ook anderen op dat hij passie voor zijn vak heeft. Maar die bemerken ook de scherpe kantjes. Buiten zijn humor en collegialiteit is Marco erg direct in zijn eerlijkheid, met het hart op de tong. Soms zelfs wat hard en zakelijk. Dat hij dit ook bij zichzelf herkent, ziet hij als winst. Aan de vormgeving daarvan moet hij soms nog wat schaven. Soms denkt hij weleens bij zichzelf: ‘Dat had handiger gekund, Marco.’ In zijn eerlijkheid schuilt ook direct zijn kracht. In zijn adviseurschap is Marco oprecht en heeft hij altijd de intentie om je ook echt te helpen, zelfs wanneer je dat dus misschien zelfs liever niet hoort. Juist dit is wat Marco betreft een onmisbare eigenschap voor een adviseur.

Naast hard werken kan hij enorm van zijn gezin genieten. Marco leerde zijn Braziliaanse vriendin een aantal jaar geleden kennen. Samen vormen zij inmiddels de trotse ouders van hun twee jaar oude dochter. Een behoorlijke verandering in zijn leven. Verwonderd over de ontwikkeling die hun dochter doormaakt in die eerste twee jaar. Het drukke leven dat ze nu als jong gezin hebben, heeft zijn weerslag op de beschikbare tijd. Was Marco vroeger geregeld in de sportschool te vinden, nu kiest hij er bewust voor om tijd door te brengen met zijn dochter.

De keuze om zich samen in Nederland te vestigen, is vooral ingegeven door veiligheidsredenen. Een gezamenlijke toekomst in Nederland heeft hun beider voorkeur. Het contact met haar familie en vrienden is door de huidige moderne communicatiemiddelen makkelijk. Zijn vriendin is bovendien bezig een bedrijf op te starten in Braziliaanse taarten en lekkernijen, waar ze in haar thuisland al de nodige ervaring mee heeft opgedaan. Door de primaire zorg voor hun dochter en het uitblijven van de beschikbaarheid van kinderopvang lukt het nu pas daar echt mee aan de slag te gaan. Het is in een omgeving van Braziliaanse taarten en lekkernijen zaak om niet ‘dicht te groeien’. Ook omdat Marco enorm kan genieten van lekker eten met een goed glas wijn erbij.

De inkomsten die hij heeft, vindt hij secundair aan de passie voor zijn vak. Door zijn groei binnen het vakgebied is hij inmiddels specialist geworden. Dit maakt zijn werk leuk. Dat hij daarmee ook zijn brood kan verdienen, is mooi.

De uitdaging binnen Kuipers & Claassen vindt Marco vooral in het soort klanten, de specifieke doelgroep waar hij zijn kennis beter tot zijn recht kan laten komen dan bij eerdere werkgevers. Hij ziet daarnaast dat er ook nog genoeg ruimte is om te groeien in zijn vak. Ook dat stimuleert om zich opnieuw aan een studie te wagen. Binnenkort gaat hij zich namelijk ook bezighouden met estate planning. In april 2023 start hij hiervoor met een opleiding. Van de vier kernwaarden van Kuipers & Claassen spreekt professioneel Marco dan ook in het bijzonder aan.

 

Quotes

Ik werd niet heel happy van die baantjes.

Ik kon die mensen weer tevreden maken.

Het is uiteindelijk ook mijn kracht.

Ik ben geen harde salesman, het gaat mij om het helpen.