Portret van: Emma van Keulen

Portret van: Emma van Keulen

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Emma van Keulen.


De 25-jarige in Purmerend geboren en getogen Emma van Keulen is vanaf medio 2020 bij Kuipers & Claassen werkzaam. Sinds december is ze daar financieel adviseur.

Op de middelbare school heeft ze al snel door dat wiskunde en economie bepalend zijn voor de richting van haar toekomstige baan. Na het afronden van de havo aan het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend start ze een hbo studie. Ze kiest voor Business Studies Banking and Insurance op Hogeschool Inholland. De opleiding heeft een brede basis. Ze kiest in de laatste twee jaar voor de richting bankieren en verzekeren dat in Den Haag gedoceerd wordt. Daar studeert ze in 2018 succesvol af.

Naast haar studie zit Emma niet stil. Een brede variatie aan bijbaantje komen langs, van bloemiste bij Deen supermarkten tot medewerker klantenservice bij de op dat moment net in Nederland geïntroduceerde beleggingsapp Peaks. Ook maakt ze zich verdienstelijk als examentrainer en huiswerkbegeleider bij Lyceo.

Direct na haar studie gaat Emma bij de Rabobank werken. Niet verwonderlijk. Tijdens haar studie loopt ze al twee keer stage bij die bank. Eerst doet ze onderzoek naar de markt van Private Equity en de mogelijkheden voor acquisitie hierin. Ze volgt daarnaast ook nog online het vak Private Equity and Venture Capital aan de Universita Commerciale Luigi Bocconi. Haar onderzoek krijgt navolging binnen de bank en levert ook daadwerkelijk leads en klanten op. ‘Een hele gave ervaring,’ omschrijft ze het opgetogen. Ook haar afstudeerstage mag ze bij de bank volgen. Bij Business Support van de Rabobank in Amsterdam doet ze onderzoek naar de mogelijkheden om de woningmarkt te verduurzamen. De ontwikkeling op het thema duurzaamheid is op dat moment nog niet zo op gang gekomen. Met haar onderzoek en adviesrapport formuleert ze concrete punten om mee aan de slag te gaan. Emma start als financieel adviseur met de focus op het afhandelen van beheer en oriëntatiegesprekken met nieuwe hypotheekklanten.

In haar zoektocht naar wie ze als professional nu echt wil zijn, zoekt ze een manier om zich verder in haar vak te bekwamen. Het liefst met een studie die een brede basis biedt van alle aspecten waar je als adviseur aan moet voldoen. Emma begint de opleiding voor financieel planner net op het punt dat corona zijn weerslag begint te krijgen in de samenleving. Hoewel ze prima kan studeren, heeft ze er het meeste baat bij als ze live naar iemand kan luisteren. Tijdens de online lessen raakt ze snel afgeleid. De examens rond ze op een enkel punt na net niet voldoende af. Een herkansing zit er op dat moment niet in, omdat andere zaken haar aandacht opeisen. Hoewel ze er niet alles uit heeft kunnen halen, heeft het haar richting gegeven in haar zoektocht.

Als Emma aan het einde van haar tweejarig contract bij de Rabobank een positie in Den Haag aangeboden krijgt, spelen er nog meer dingen in haar leven waardoor ze ook naar andere functies kijk. Het reizen of mogelijk verhuizen naar Den Haag trekt haar op dat moment niet zo aan. Openstaand voor een nieuwe baan, krijgt ze vier leuke aanbiedingen. Zelf solliciteert ze slechts één keer. Op een functie waar ze niet aan alle eisen voldoet. Ze weet haar potentieel nieuwe werkgever in de daarop volgende gesprekken voor zich te winnen. Medio 2020 start ze als hypotheekadviseur bij Kuipers & Claassen.

Emma krijgt het druk met de aankoop van haar eigen appartement in Purmerend. Een nieuwe fase in haar leven als ze het drukke ouderlijk huis verlaat. Omdat ze wel van ‘reuring’ om haar heen houdt, moet ze behoorlijk wennen aan de stilte die ze in haar nieuwe woonomgeving ervaart. Ze moet nu zelf in actie komen om de gezelligheid op te zoeken. Zo schaats ze nu in de wintermaanden samen met haar ‘paps’, zoals ze haar vader benoemt, iedere zondag op een kunstijsbaan. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om lekker bij te praten nu ze niet meer thuis woont. Tijdens het schaatsen komen de gesprekken automatisch op gang. Samen delen ze het gemis van haar moeder die er op belangrijke momenten in haar leven niet meer bij is. Ze schroomt niet om zichzelf ook op dit vlak eerlijk in de spiegel te bekijken. ‘Ik heb hard gewerkt voor waar ik nu ben, maar ik had mezelf soms wat meer ademruimte gegund.’

Haar maatschappelijke betrokkenheid krijgt vorm in de ondersteuning van stichting Africa Family Foundation, een kleinschalige organisatie die al vele jaren betrokken is bij onderwijs en een betere toekomst voor de allerarmste (wees)kinderen in Kenia, met name de westelijke regio Kisumu. Emma verzorgt als communicatieassistent de social media uitingen voor de stichting en help met redactie van hun nieuwsbrieven. Haar eigen ervaringen met het gebruik van verschillende social media platforms komt hier goed van pas. ‘Het werk helpt me beseffen hoe dankbaar ik ben voor waar ik ben opgegroeid en de kansen die ik heb in het leven.’

Met haar spontane, wat extraverte houding kan ze gezellig druk zijn, geneigd om stiltes op te vullen. ‘Soms vinden mensen het ook wel chill als ik even niets te zeggen heb,’ beaamt ze, maar voegt er gelijk aan toe: ‘Ik hoef niet altijd op de voorgrond te staan, ik eindig er toch wel. Het is wie ik ben.’

Jarenlang is Emma als tiener te vinden in de dansschool waar ze zich tot haar studie uitleeft in showdance. Inmiddels is ze er weer teruggekeerd voor wat dance-fit of zumba-achtig training. Gezellig met muziek. ‘Ik zou niet kunnen functioneren zonder muziek. Stilte is lastig,’ zo licht ze toe. Naast haar voorliefde voor toneel, krijgt haar expressieve karakter momenteel ook vorm in haar zangkunsten. Zo heeft ze sinds kort een avond in de week privéles. Verder dan een achtergrondkoortje gaan haar ambities hierin echter niet. Die ene keer dat ze zich op een bedrijfsuitje laat verleiden om wat te zingen, is voor haar genoeg.

Doordat ze jong in het vak werkzaam is, neigt ze nogal eens naar bewijsdrang. Voornamelijk voor zichzelf en niet zozeer voor klanten. ‘Gaan mensen me wel serieus nemen?’ vraagt ze zich dan af. Gaat ze voorheen over-voorbereid een gesprek in, inmiddels is ze er wel achter dat ze door haar oprechte interesse in klanten en sterke communicatieve vaardigheden een klant goed van dienst kan zijn. Wetende waar haar grenzen liggen. ‘Mensen zijn mijn passie,’ legt Emma uit, ‘Mensen, mensen helpen, oog voor een ander en waarde toevoegen.’ Ook in haar werk leeft ze helemaal op als ze veelvuldig klantcontact heeft. De persoonlijke benadering van klanten is typerend voor haar. ‘Als je een ruimte creëert waarin klanten zich kwetsbaar durven op te stellen en hun ambities durven te delen, dan kan ik echt helpen.’

Hoewel ze de veiligheid van het werknemer zijn in deze fase van haar leven heel prettig vindt, sluit Emma een toekomstig ondernemerschap niet uit. Ook ziet ze zichzelf in de toekomst nog wel eens een dag of twee in de week voor de klas staan.

 

Quotes

Ik ben heel expressief.

Afspraak is afspraak.

Voorspoed delen met de wereld.

Ik gebruik mijn brein.

Ik ben redelijk jong voor het werk dat ik doe.

Ik ben sterk in communicatie.

Ik heb oog voor een ander.

Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen.

Ik hoop dat ik mensen niet overschaduw.

Mensen zijn mijn passie.