Portret van: Rachel Caria

Portret van: Rachel Caria

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Rachel Caria.


De 32-jarige uit Limburg afkomstige Rachel Mooijman Caria is nog maar kort in dienst bij Kuipers & Claassen. Als projectmanager IT is ze verantwoordelijk voor alle softwarepakketten die de onderneming gebruikt.

Uit haar poëzieboekjes blijkt dat ze een duidelijke toekomstvisie had. Ze wilde handbalster worden. In navolging van haar vader start ze al jong met deze balsport. Hoewel ze door een breuk aan haar enkel en elleboog het afgelopen jaar pas op de plaats moest maken, beoefent ze de sport nog steeds op amateurniveau. Een professionele toekomst in de sport is niet voor haar weggelegd. Er zijn namelijk meer zaken die haar belangstelling hebben.

Samen met een groep gepassioneerde carnavalsfanaten kan ze als lid van de carnavalsvereniging Waageboewesj Buurt Sjteivig uit Sittard haar creatieve ideeën uitleven, niet alleen met schminken, maar ook met het bouwen van paradewagens. Dat carnaval een belangrijke plaats inneemt in het zuiden van Nederland mag blijken uit het feit dat deze vereniging zijn eerste bestaansrecht ontleent aan een vermelding in een krantenartikel uit 1893, zo blijkt uit een archiefstuk van de Gemeente Sittard. Haar uit Nootdorp afkomstige man Mark – inmiddels ook lid van de vereniging – reist dan ook jaarlijks met haar af naar het zuiden om drie dolle dagen feest te vieren. De activiteiten beperken zich niet tot carnaval. De onderlinge binding komt ook tot uiting door een gezamenlijke zomerse barbecue of – tijdens de coronaperiode – een tour-de-Limburg, een fototocht met de auto. Elkaar toch op een veilige manier kunnen ontmoeten ondanks de beperkingen van die tijd.

Naast haar creatieve uitingen kookt Rachel graag, zolang het maar geen spruitjes of zuurkool betreft. Of dit enig verband houdt met haar uit Sardinië afkomstige opa blijft in het middel. Behalve carnaval kent Limburg ook een rijke geschiedenis in de mijnbouw, waar gastarbeiders vanuit onder andere Italië lange tijd werkzaam zijn geweest. De liefde deed haar opa in Nederland blijven waar hij een gezin stichtte. Sinds anderhalf jaar zijn Rachel en Mark de trotse ouders van dochter Jolein. Ze herkent zichzelf erin als anderen haar een lieve en zorgzame moeder noemen. Dat lieve en zorgzame zit in haar DNA. Niet alleen haar man en dochter ondervinden dat. Al tijdens haar middelbare school tijd fietst ze geregeld een stuk om zodat ze bij haar – inmiddels overleden – oma langs kan gaan.

Hoewel ze graag films kijkt, leest ze – in navolging van haar moeder – al op jonge leeftijd heel veel boeken, vooral in het genre fantasy. Het liefst van die dikke pillen. Elke week opnieuw het maximale aantal boeken lenen uit de bibliotheek, en in de vakantie het dubbele aantal. In tegenstelling tot een film, kun je op een boek zelf je fantasie loslaten, zo meent ze.

Na het doorlopen van het gymnasium gaat Rachel studeren. Met een bachelor Business Administration van Breda University of Applied Sciences op zak vervolgt ze haar studie aan Nyenrode Business Universiteit waar ze haar master International Management behaalt. Al op de middelbare school is ze actief in onder andere de leerlingenraad. Ook op beide universiteiten is ze actief in het studentenleven waar ze verschillende functies bekleedt. Het uitwisselingsprogramma ‘Chinese Economie’ met de Renmin University in Beijing geeft haar de kans een kijkje te nemen in een geheel andere cultuur. Het programma omvat lezingen van lokale professoren, zakelijke professionals in China, met een bezoek aan de Fokker fabriek en de Chinese Muur. Een totale cultuurshock, typeert ze het bezoek.

Onrecht, het meten met twee maten, roept een gevoel van boosheid bij haar op. Zeker als het dichter bij huis komt. De gedachte dat je het meestal niet kunt oplossen voor de ander, stemt haar dan verdrietig. Goed luisteren, er voor die ander zijn, is dan vaak het enige wat je kunt doen. Daartegenover staat dat ze enorm blij kan worden als ze de ontwikkeling van hun dochter ziet. Ze geniet er van als ze Jolein ziet dansen.

In tegenstelling tot haar broer, treedt Rachel in gezelschap met haar introverte karakter niet graag op de voorgrond. Ondanks haar passie voor carnaval, vind je haar dan ook niet als eerste op de dansvloer. Toch doet ze daar graag een dansje. Op een feest kan ze het enorm naar haar zin hebben, maar observeert ze liever anderen vanachter een statafel. Thuis op de bank in gezelschap van de rondvliegende grasparkiet kan een programma als ‘All you need is love’ wel eens een traantje laten rollen. Wellicht toch een stukje Italiaans temperament.

In 2019 start ze de webwinkel Bella & Bambino, waarin zij leuke kraamcadeaus zoals slabbetjes, bijtringen en andere unieke en handgemaakte cadeaus aanbiedt. Doordat de winkel geen prioriteit heeft, blijft het meer een hobby. In tegenstelling tot deze online activiteit, gaat haar voorkeur uit naar persoonlijke contact. Ze hecht meer waarde aan het gezamenlijk met vriendinnen shoppen of koffie drinken, het contact hebben in real life.

Rachel heeft niet stil gezeten. Op haar LinkedIn pagina staan meerdere banen vermeld. Hoewel in haar universitaire studies informatie technologie niet naar voren komt, heeft het altijd haar belangstelling gehad. Onderzoekend als ze is, probeert ze op dat vlak zelf tot oplossingen voor problemen te komen. Ze grijpt de kans aan als een tweejarig traineeship op haar pad komt. Hierin wordt ze opgeleid tot IT-professional. Naast een educatief programma op het hoofdkantoor van Calco in Maarssen volg ze een specialisatieopleiding. Het traineeship biedt haar bovendien de mogelijkheid zich te ontwikkelen op soft skills, zoals presentatie- en communicatieve vaardigheden. Terwijl ze de techniek snel onder de knie heeft, kan ze ook vanuit haar eerdere studies en werkervaring de vertaalslag naar de business goed maken.

Het is niet voor niets dat Rachel gepassioneerd over haar vakgebied praat en binnen de onderneming invulling gaat geven aan de behoefte om meer structuur aan te brengen in de hoeveelheid aan softwarepakketten die gebruikt worden. Een uitdaging die ze graag aangaat.

 

Quotes

Ik kan niet tegen onrecht.

Als ik maar vrij ben met carnaval.

Ik ben dan niet degene die ‘life of the party’ is.

Ik hecht meer waarde aan contact in real life.