Portret van: Jeroen Linnekamp

Portret van: Jeroen Linnekamp

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Jeroen Linnekamp


Niet alleen vanwege zijn leeftijd maar zeker dankzij zijn staat van dienst is de senior fiscalist Jeroen Linnekamp sinds de overdracht van zijn eigen praktijk Linnekamp Belastingadviseurs eind 2022 één van de nestors op kantoor Kuipers & Claassen.

Hij is er beslist in: ‘Ik heb een heerlijke jeugd gehad.’ Opgevoed met een ’s-avonds-een-vent-’s-ochtends-een-vent mentaliteit geniet Jeroen een vrije opvoeding in een eenoudergezin. Hij spreekt met bewondering over zijn moeder voor wie het als alleenstaande eind jaren ‘60 niet eenvoudig is. Toch runt ze een huishouden waar iedereen welkom is, ondanks de beperkte middelen die er zijn. Het leert Jeroen relativeren.

Na de gebruikelijke jaren op de lagere school doorloopt Jeroen ‘op zijn sloffen’ achtereenvolgens de mavo en havo. Hij ontdekt dat zijn kwaliteiten op het gebied van financiën liggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jeroen begin jaren ‘80 op de heao te Amsterdam afstudeert in de richting bedrijfseconomie. ‘Een heerlijk leven,’ omschrijft hij het. ‘Ik werkte daarnaast in mijn vrije tijd, kon stappen en had een auto.’ Na de studie start Jeroen zijn loopbaan in de administratieve sector.

Had hij die tijd opnieuw kunnen doen, dan was Jeroen wellicht patholoog-anatoom of forensisch accountant geworden. Niet dat het jongensdromen zijn, maar het onderzoeken, het redeneren en dingen willen begrijpen, lijken hem uitermate fascinerend. Maar weer terug in de realiteit beseft hij dat deze gedachte alleen met de kennis van nu reëel is.

Al van jongs af aan trekt zelfstandigheid hem aan. Jeroen: ‘Als ik een goede handelaar was geweest, had dat ook op de markt kunnen zijn.’ De illusie van vrijheid. Maar ook de drang om het zelf te willen doen. Dat mensen niet over je schouder meekijken. En je eigen verantwoordelijkheid dragen.

Zijn ambitie om accountant te worden, krijgt geen navolging. Bij een sollicitatie geeft het geboden perspectief op dat moment onvoldoende aanleiding om die richting in te slaan. Het gesprek vormt wel de aanleiding om een ander pad te kiezen. Op verzoek van een Federatie Belastingadviseur gaat Jeroen aan de slag als belastingadviseur. In zijn vrije tijd studeert hij vier jaar belastingrecht aan de Belasting Academie, een opleiding van de gelijknamige federatie. In diezelfde periode wordt zijn oudste dochter geboren. Vier jaar later volgt een zusje. Zodra Jeroen klaar is met zijn studie, maakt hij aan zijn werkgever duidelijk graag voor zichzelf te willen beginnen. Hieruit volgt begin 1987 een gezamenlijke start. Ze worden compagnons. Zo’n 35 jaar lang weet Jeroen zijn klanten vanuit zijn eigen praktijk te bedienen.

‘Ik denk niet in tijd,’ zo stelt Jeroen. Hoewel hij voor klanten wel degelijk in termijnen moet denken, vervolgt hij: ‘Ik ben niet zo aan tijd gebonden, als het af moet, moet het af.’ Ongetwijfeld vloeit dit voort uit het feit dat Jeroen zijn werk ook een beetje als zijn hobby ziet. ‘Ik ben een vakidioot,’ licht hij toe. ‘Maar de mens achter het dossier is het meest interessant.’ Het luisteren naar de ideeën van klanten en hun achtergrond is belangrijk om daar in overleg een fiscaliteit om heen te implementeren. Jeroen noemt zich een ‘fiscaal eigenwijs’. Niet snel tevreden en zich gerust nog een keer durven af te vragen ‘is het wel zo?’. Met het wetboek en jurisprudentie in de hand graag nogmaals de discussie met de Belastingdienst aangaan. ‘Een leuk duel,’ omschrijft hij het zelf. ‘Maar altijd respectvol.’ Misschien is het daarom ook wel dat hij zichzelf als kattenliefhebber betitelt. ‘Ik houd van hun karakter,’ verklaart Jeroen. ‘Net zo eigenwijs als ik.’ Iedereen die hem een beetje kent, herkent dit wel.

Is hij het hele jaar druk met zijn werk, in de zomer pakt Jeroen echt even zijn rust. Hoewel de winter ook zijn charmes kent en een knus gevoel op kan opleveren, kiest hij er toch liever voor met een goed boek lekker lui van de zon te genieten. Jeroen vindt het prachtig als mensen een boek voor hem kopen. ‘Koop het boek waarvan jij denkt dat ik moet lezen,’ daagt hij hen dan uit, ‘want dat zegt ook wat over jou.’

Op een winterse tweede kerstdag komen dan wel weer de films aan bod, met als favoriet de ‘The Godfather’ trilogie van regisseur Francis Ford Coppola en hoofdrollen voor onder andere Marlon Brando, Al Pacino en Robert Duvall. Al vele malen heeft Jeroen de serie films bekeken. Met name de eerste film. ‘Niet om het geweld, maar om het verhaal van onbaatzuchtigheid dat er onder schuil gaat.’ En ja, het boek van Mario Puzo heeft hij natuurlijk ook gelezen. Daarnaast kan hij genieten van muziek. Zijn brede interesse gaat van klassiek tot modern eind jaren ‘80. Maar ook reggae, ballads en het Ave Maria weet hij te waarderen. De combinatie van muziek en tekst en momenten uit het leven roepen soms ontroering op. Zinnen als ‘your perfect imperfections’ van John Roger Stephens, beter bekend als John Legend, kunnen hem raken. ‘Zo’n mooie zin. Wie dat ooit bedacht heeft. Dat vind ik heerlijk.’

Rest Jeroen nu alleen nog een passieve sportbeleving, in zijn jonge jaren is hij twee decennia actief als handbalkeeper. Dat past ook wel een beetje bij zijn aard. De laatste man in het veld, een vangnet. Die houding heeft hij ook naar zijn kinderen en collega’s. ‘Als er wat is, dan sta ik nog wel voor je in het doel.’

Heel klassiek maakt Jeroen zijn aantekeningen en rekensommen nog met pen en papier. De uitwerking krijgt natuurlijk een digitaal vervolg. ‘Automatisering is een hulpmiddel,’ stelt hij. ‘Ik heb het allemaal geboren zien worden.’ Hij verwijst naar de in 1971 opgerichte Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam, afgekort SARA, voor het leveren van de grootste computerfaciliteit van Amsterdam aan onder andere de Universiteit van Amsterdam en het toenmalige Mathematisch Centrum.

Jeroen herkent zichzelf in de – in zijn ogen – jonge partners van Kuipers & Claassen. Hun visie en breed dienstenpakket zijn heel anders ingericht dan in de jaren ‘80 mogelijk was. Een tijd waarin diensten elkaar niet mochten ‘bijten’. Inmiddels speelt dat veel minder, waardoor groeiambitie nu vormgegeven kan worden. Onderling vertrouwen voelen om dat samen te kunnen realiseren. Een juiste mix, die in beweging gehouden moet worden. Daarnaast spelen respect, waardering en persoonlijke aandacht een significante rol in de bedrijfsvoering. Een goede cultuur.

‘Ik ben nog niet toe aan stoppen,’ stelt de altijd behulpzame Jeroen stellig. ‘Mijn werk is mijn passie. Ik wil graag blijven werken met een wat andere invulling van taken en aantal uren.’ Als adviseur, fiscale vraagbaak, en met zijn vele contacten als ‘trusted family advisor’, om richting te kunnen duiden bij vraagstukken. ‘Want immers, je kunt voor je klant de vertaalslag maken van die moeizame wetgeving,’ besluit hij in alle bescheidenheid, ‘en daar zijn klanten tot nu toe uitermate tevreden over.’ Van origine is Jeroen niet zo’n thuiswerker. Sinds zijn aantreden bij Kuipers & Claassen maakt hij er echter wat vaker gebruik van, zeker als het gaat om een klus waarvoor focus vereist is. Een mooie balans.

En als Jeroen dan toch een keer met pensioen moet, dan gaat hij ze missen. De relaties en zijn collega’s. Dat weet hij nu al.

 

Quotes

Ik ben niet zo aan tijd gebonden, als het af moet, moet het af.

Ik ben geen klokkijker.

Ik ben een vakidioot.

Ik vind het vak leuk, maar meer de mens achter het dossier.

Ik ben een ‘fiscaal eigenwijs’.

Ik ben nog niet toe aan stoppen.

Ik ben een systeemdenker.

Ik ben niet de uitvinder van het wiel, ik weet wel hoe het draait.