Portret van: Soufyan Berhili

Portret van: Soufyan Berhili

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Soufyan Berhili.


De 27-jarige in Amsterdam wonende Soufyan Berhili is junior assistent accountant bij Kuipers & Claassen. Een vakgebied waarin hij zes jaar geleden niet gedacht had te zullen werken.Momenteel verzorgt hij administratie, facturatie, banktransacties en voert controles uit voor jaarrekeningen. Op kantoor wordt hij meestal aangesproken als ‘Souf’.

De in Nederland geboren Soufyan verhuist als zevenjarige jongen met het hele gezin naar het in noordelijk Afrika gelegen Marokko waar hij een groot deel van zijn jeugd en puberteitsjaren doorbrengt. Na het behalen van zijn havo diploma gaat hij studeren. Op het Lycée Zineb Ennafzaouia in Oujda behaalt hij zijn baccalaureaat, de Franse nationale academische kwalificatie die studenten kunnen behalen aan het einde van het lyceum.Daarna gaat hij Engelse literatuur studeren aan de Faculteit der Letteren en Menswetenschappen van de Mohammed PremierUniversiteit in Oujda. Ondanks dat Engels geen primaire taal is in Marokko, verwacht hij als leraar Engels zijn brood te kunnen verdienen.

Soufyans oudere broer en zus komen al snel terug naar Nederlandomdat zij moeite hebben met het aanleren van de Arabische taal. In een later stadium volgt Soufyan zijn broer en zus. Zijn studie Engelse literatuur breekt hij af. Na zijn terugkomst in Nederland woont hij zo’n twee jaar bij zijn oma in Beverwijk. Zodra hij een baan heeft gevonden en voldoende inkomen heeft, verhuist hij naar Amsterdam-Noord waar hij een klein jaar samen met een vriend een woning deelt. Nadat corona ook in Nederland zijn intrede doet, verliezen beiden hun baan. Momenteel woont hij op zichzelf.

Soufyan kan na zijn terugkomst in Nederland al snel via een klant van zijn broer als bouwvakker aan de slag. Na een half jaar switcht hij van baan en gaat als schoonmaker aan de slag bij Lovers Canal Cruises, een bedrijf dat rondvaarten in Amsterdamorganiseert. Tijdens zijn werkzaamheden blijkt de niet alleen Nederlands maar ook Engels, Frans, Darija en Arabisch sprekende Soufyan makkelijk contact te maken met de toeristen. Zijn behulpzaamheid richting klanten valt op bij het management en de daaropvolgende tien maanden kan Soufyan zijn werkzaamheden als steward voortzetten. Hij vervolgt zijn carrière als steward bij concurrent Stromma die ook rondvaarten in de Amsterdams grachten organiseert. Hier behaalt hij ook zijnbedrijfshulpverlening certificaat. Na anderhalf jaar promoveert hij naar teamleider waar hij verantwoordelijk wordt voor de coördinatie van het team en de planning. De gedachte ooit een eigen rondvaartboot te exploiteren laat hem nog niet los.

Bij die laatste rederij werkt ook de vrouw van zijn huidige collega Jayme Buter, die tijdens een housewarming party van Soufyan zijn vrouw vergezelt. Het contact is gelegd. Als door de economische gevolgen van het coronavirus Soufyans contract bij rederij Stromma niet wordt verlengd, komt hij opnieuw in contact met Jayme. Die is werkzaam bij het in Heemskerk gevestigde Total in Support, een bedrijf dat onder andere administratie, fiscaal en bedrijfseconomisch advies voor haar klanten verzorgt. Hoewel dit voor Soufyan een hele nieuwe uitdaging is, wordt hij goed ondersteund door zijn nieuwe collega Jayme. In november 2022 wordt een deel van het personeel en werkzaamheden van Total in Support overgenomen door Kuipers & Claassen. Zowel Soufyan als Jayme gaan over naar de voor hen nieuwe onderneming.

Om zijn functie uit te kunnen voeren, krijgt hij van Kuipers & Claassen de mogelijkheid via opleidingen zich in zijn nieuwe vakgebied te bekwamen. Momenteel volgt hij onder andere eenacht maanden durende beroepsopleiding voor Exact Boekhouden via NHA, één van de grootste scholen voor thuiscursussen en -opleidingen van Nederland. Door de ruimere doorgroeimogelijkheden bij Kuipers & Claassen is het zijn ambitie om financieel planner te worden.

Geanimeerd vertelt Soufyan over zijn plannen als klein jongetje om vuilnisman te worden. Achterop zo’n grote wagen springen en dan zwierend door de straten te rijden. Zo realistisch als hij is,werd dit idee nooit serieus. Daarnaast droomt hij er nog steeds van om naast zijn werk professioneel drifter te worden. Of zijn ouders weten dat hij hun auto in Marokko af en toe voor dit doel gebruikte, weet hij niet. Blij zullen ze er niet mee zijn, denk hij zo. Het in Marokko behaalde rijbewijs heeft bij nog niet omgezet naar een Nederlandse. Hoewel hij momenteel niet met regelmaat meer aan sport doen, fiets hij nog wel iedere dag naar zijn werk.

De sportief aangelegde Soufyan beoefende in zijn jonge jarendiverse sporten waaronder voetbal, kickboksen en de Koreaanse vechtkunst taekwondo. Als hij de kans krijgt, gaat hij het avontuur aan. Soufyan kent het gevoel van adrenaline in zijn lichaam. Zo stapte Soufyan op vliegveld Teuge met een tandemsprong op 10.000 voet uit een vliegtuig. Of het nu duiken in Italië, bungeejumpen of snowboarden is, hij doet het.

Belangrijker dan sport vindt hij het om andere mensen te helpen. Wordt hij door anderen vaak een ‘people pleaser’ genoemd, het welzijn van andere mensen gaat hem echt aan het hart. Ideeën heeft hij genoeg om in de toekomst vorm te geven aan zijn grote hart voor anderen. Speciaal in Marokko, waar zo’n 45% van de inwoners zichzelf als arm beschouwt, zo blijkt uit een onderzoek dat in de periode 2012-2019 werd uitgevoerd door het Nationaal observatorium voor menselijke ontwikkeling. Of stichting ‘Souf’ – al dan niet met ondersteuning van zijn werkgever – in de toekomst het levenslicht gaat zien, zal blijken.

De gezellige Soufyan stapt makkelijk op mensen af. In het studentencomplex waar hij momenteel woont, neemt hij graag het initiatief om een feest te organiseren. ‘King of HiCondo’ wordt hij ook wel genoemd, gerelateerd aan de naam van het gebouw. Nieuwe bewoners worden op deze manier laagdrempelig met de andere bewoners in contact gebracht. Ook online is hij actief. Op Twitch, het interactieve livestreamingplatform voor games, leerthij een van zijn beste vrienden kennen. Dat die in Duitsland woont, maakt niets uit. Hun ontmoeting in real life heeft inmiddels plaatsgevonden.

Soufyan is niet snel boos te krijgen. Als iets niet lukt, kan hij wel chagrijnig worden. Daartegenover staat dat hij van alle kleine dingen kan genieten. Van een weekendje weg tot lekker eten. Doorzijn gevoelige inborst kan hij zich goed inleven. Met het lezen van boeken heeft hij niet zoveel. Hij kijkt liever naar films. Als hij bij het kijken van een film geëmotioneerd raakt, leeft hij echt met de karakters in de film mee.

Van muziek kan Soufyan enorm genieten, met name van old school rap, zoals Tupac Amaru Shakur – door velen gezien als een van de invloedrijkste rappers aller tijden – en Christopher George Latore Wallace, de inmiddels ook overleden Amerikaanse rapper die bekend staat onder de naam The Notorious B.I.G. of kortweg Biggie. Dat Soufyan een grote fan van Tupac is, blijkt wel uit het feit dat hij thuis een grote poster en diverse T-shirts van hem heeft. Hij vind het jammer dat het bijwonen van een concert er niet meer in zit en hij daarmee zijn passie voor deze muzikanten kan uitleven.

De kernwaarden passie en pro-actief passen het beste bij Soufyan, vind hij zelf. Het sluit de andere kernwaarden niet uit, maar hij wil graag nieuwe dingen leren en uitdagingen aangaan. ‘Je moet wel wakker zijn op je werk’, licht hij als avondmens zijn keuze voor pro-actief toe, ‘Daarvoor heb ik koffie nodig.’ In tegenstelling tot zijn eerdere banen, ziet hij dat Kuipers & Claassen meer mogelijkheden biedt om te groeien in zijn vak en zich verder te ontwikkelen.

 

Quotes

Ik had totaal niet verwacht hier te komen werken.

Ik ben blij met wat ik tot nu toe heb bereikt.

Ik weet wel wat ik hier wil worden.

Mijn moeder zegt vaak dat ik te lief ben voor deze wereld.

Ik durf best wel veel dingen.

Met parachutespringen dacht ik echt dat ik dood ging.

Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

Ik ben echt een hele relaxte persoon.

Ik wil graag een voetstap achterlaten voordat ik dood ben.