Oversluiten hypotheek

Oversluiten hypotheek

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws dat het aandeel van de oversluiters in de hypotheekmarkt steeds groter wordt. Dit is ook niet zo heel erg gek met de lage rentes van nu. Toch speelt er meer waardoor steeds meer mensen tot de conclusie komen dat oversluiten, ondanks de soms hoge boete, voor hen ook interessant is.

Hypotheekrenteaftrek

Voor degenen die in de hoogste belastingschijf van de inkomstenbelasting belasting moeten betalen is er al een aantal jaar een beperking van de rente aftrek. Dit jaar mag de rente nog maar voor 43% in aftrek genomen worden, volgend jaar wordt dat 40% en het jaar daarop is dit gelijk met het belastingtarief in de 2e en 3e schijf, nu 37,10%. Het is  verder ook zeker niet uitgesloten dat hypotheekrenteaftrek in de jaren daarna verder wordt beperkt of wellicht zelfs wordt afgeschaft.

Het betalen van een boeterente is eigenlijk niks meer dan het betalen van een afkoopsom voor de rente die de komende jaren nog betaald zou moeten worden. Met oog op de beperking van de hypotheekrenteaftrek de komende jaren, is het vanuit fiscaal oog punt dus interessant om de hoge dure rente, dit jaar of volgend jaar, nog tegen een zo hoog mogelijk tarief in aftrek te nemen.

Voorbeeld

Om te begrijpen wat dit kan betekenen hebben wij een voorbeeld uitgewerkt.

Huidige hypotheek € 300.000 tegen een rente van 3,5% die nog 5 jaar vast staat en de boeterente bedraagt € 25.000.

De nieuwe hypotheek van ook € 300.000 kan met een nieuwe rentevastperiode worden afgesloten tegen 1,40% voor 20 jaar vast.

De totale lasten de komende 5 jaar in de huidige situatie komen netto uit op € 38.745.

In de nieuwe situatie zijn de totale maandlasten over 5 jaar € 29.748 en dat is inclusief de boete van € 25.000! Dit scheelt bijna € 9.000 over een periode van slechts 5 jaar.

En wellicht belangrijker nog: de rente wordt opnieuw vastgezet, op een laag niveau, voor een periode van 20 jaar. Er is dus minder afhankelijkheid van de toekomstige rente-ontwikkelingen.

Benieuwd?

Als je door het lezen van dit voorbeeld ook benieuwd bent of oversluiten interessant is in jouw specifieke situatie, aarzel dan niet en neem contact met mij of één van mijn collega’s op. Dit kan op 020-691 0022, of via hypotheken@kuipersclaassen.nl.