Portret van: Suzanne van der Linde

Portret van: Suzanne van der Linde

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Suzanne van der Linde


De 37-jarige in Den Helder wonende Suzanne van der Linde werkt sinds een jaar bij Kuipers & Claassen en is formeel junior assistent accountant. Buiten de volledige interne administratie doet ze het boekwerk voor klanten, waaronder bankmutaties verwerken en betaalbestanden klaarzetten. Daarnaast richt ze voor nieuwe klanten de administratie in.

Suzanne start als zestienjarige met een bijbaantje op de vleeswarenafdeling bij de Vomar Voordeelmarkt. Na twee jaar komt ze fulltime op het hoofdkantoor van deze zelfstandige supermarktketen in het westen van Nederland terecht. Ze start in de productie- en vleeswarenlijn. Daar ziet men al snel in dat ze potentie heeft om meer te kunnen en komt ze op kantoor te werken. Ze krijgt in haar nieuwe functie onder andere de verantwoordelijkheid voor het maken van de productieplannen om de 50 filialen van de supermarktketen te bevoorraden. Die verantwoordelijkheid vind ze geweldig. ‘Een hele kick als het allemaal lukte’, licht ze toe. Nog meer functies binnen het distributiecentrum volgen, waaronder het assisteren van de inkopers als assistent category manager.

Suzanne, die in haar jonge jaren zoekende is naar wat ze graag wil worden, kiest na de havo op zeventienjarige leeftijd voor hbo Accountancy. Terwijl de klas grotendeels uit veel oudere studenten bestaat, bekruipt haar het gevoel van faalangst. Ze stop voortijdig waar ze nog steeds spijt van heeft. Naast haar baan bij de Vomar gaat ze opnieuw studeren. De thuisopleiding hbo Sales en Accountmanagement bij de Leidse Onderwijsinstellingen rondt ze enkele jaren later succesvol af waarna ze bij de Vomar vertrekt en elders op een saleskantoor in Amsterdam als accountmanager aan de slag gaat. Daar gaat ze ICT specialisten detacheren. Hoewel haar eigen LinkedInaccount heel sober is ingericht, zoekt ze via dit online zakelijke sociaal netwerk naar geschikte kandidaten voor de beschikbare functies. ‘Een aparte wereld’, zo probeert ze haar ervaring woorden te geven. Een wereld waarin ze zich niet prettig voelt. De druk met targets en het ellebogenwerk is niet haar ding. Ze doet liever in alle rust haar werk goed. De belofte om haar eigen LinkedInaccount beter vorm te geven, is inmiddels ingelost.

Met haar toenmalige partner, die ervaring in de horeca had, gaat Suzanne de uitdaging aan. Samen starten ze een lunchroom in het centrum van Den Helder. Haar rol zou daar vooral op de achtergrond zijn, de administratie doen en de zakelijke kant te regelen. Als haar partner na enkele maanden arbeidsongeschikt wordt, werpt zij zich ook met ziel en zaligheid op zijn deel van het werk. Hard werken met een inspanning van soms wel 60 uur in de week. Een groeiende vaste klantenkring leidt ertoe dat ze zelfs personeel in dienst moet nemen. ‘Een heel leuke maar vooral leerzame periode’, omschrijft ze de acht jaar die dit avontuur duurt. Ze maakt kennis met alle facetten die bij het zelfstandig ondernemerschap komen kijken. Omdat ze al die stappen zelf heeft doorlopen, kan ze klanten bij Kuipers & Claassen nu ook beter begrijpen. Wat maken zij door als ondernemer, waar lopen zij tegen aan. Dat inlevingsvermogen komt Suzanne nu goed van pas.

Terwijl anderen haar vrolijk en positief noemen, typeert ze zichzelf als ondernemend met een sterke eigen wil. Als ze iets in haar hoofd heeft, dan wil ze het ook zo doen. Boos wordt Suzanne niet snel. Daarentegen ervaart ze eerder frustratie als ze – in haar drang om dingen goed te doen – iets niet begrijpt in haar werk. In haar zelfstandig ondernemerschap heeft ze wel geleerd in zo’n situatie eerst zaken gewoon zelf uit te zoeken of daarna eenvoudig om hulp te vragen. Door veel zaken tegelijk te willen doen, komt ze zichzelf regelmatig tegen. Veel ballen hoog willen houden en daardoor soms een beetje teveel hooi op haar vork te nemen, leert haar om haar grenzen aan te geven. De laatste jaren lukt het haar steeds beter.

Voor haar zevenjarige zoontje Benjamin vervult ze graag haar rol als moeder. Samen genieten van het leven, lekker met elkaar een weekje op vakantie aan het strand met hun voeten door de vloedlijn lopen. In de sportschool zul je Suzanne niet snel vinden. Het liefst sport ze thuis, waar ze met high-intensity training, krachttraining en yoga goed uit de voeten kan. Daar kan ze eindeloos ’s avonds op de bank genieten van series op Netflix en pinkt ze graag een traantje weg. Ook weet ze de laatste tijd een goed boek steeds meer te waarderen. Daarnaast danst ze graag op feesten waar de Cubaanse salsa, de Bachata – de sociale dansstijl uit de Dominicaanse Republiek – en de Braziliaanse zouk haar favorieten zijn.

Na haar zelfstandig ondernemerschap heeft ze veel moeite om weer als werknemer aan de slag te gaan. Ze omschrijft het als een autoriteitsprobleem. Acht jaar lang was ze gewend alles vanuit zichzelf te bepalen. ‘Je denkt vanuit een werkgever’, verduidelijkt Suzanne, ‘om zelf te handelen.’. Dit resulteert op enig moment in een voor haar onplezierige werksfeer waarin eigen initiatief wordt afgekapt en ze zich niet meer kan ontplooien. Ze stapt op bij het accountantskantoor waar ze op dat moment werkzaam is.

Na een week vakantie neemt een recruiter contact met haar op. Hij heeft twee functies voor haar om op te solliciteren. Met beide werkgevers gaat ze in gesprek. Omdat thuis kunnen werken voor haar als alleenstaande moeder een belangrijk arbeidsvoorwaarde is, valt haar keuze op Kuipers & Claassen. Het vertrouwen dat haar daar vooraf in het gesprek gegeven wordt, valt haar op. ‘Alsof ik in een warm bad terecht kwam in vergelijking met mijn vorige baan’, bestempelt ze het gevoel dat ze daarbij had. Zoiets werkt twee kanten op. Inmiddels voelt Suzanne zich echt thuis op het kantoor. Gedreven in haar werk heeft ze het gevoel nuttig te zijn en het verschil te kunnen maken voor hun klanten. Het speelveld dat ze bij Kuipers & Claassen krijgt, motiveert haar enorm. De kernwaarden pro-actief en passie vindt ze het meest op zichzelf van toepassing, iemand die het verschil maakt, er toe doet voor een klant.

Dat het zelfstandig ondernemerschap Suzanne nog niet losgelaten heeft, mag duidelijk zijn. Met haar passie voor vastgoed kan Den Helder er in de toekomst nog wel eens een vastgoedmagnaat bij krijgen.

 

Quotes

De rompslomp eromheen was mijn vak.

De gunfactor is heel belangrijk.

Ik hou wel van een uitdaging.

Ik ben heel ondernemend.

Die verantwoordelijkheid vond ik helemaal geweldig.

Toen was ik al helemaal enthousiast van cijfers.

Ik ben heel sociaal en extravert.

Ik kan heerlijk in stilte thuiswerken.

Ik wil rustig en goed mijn werk doen.

Bij mij is het glas wel altijd half vol.

Ik wil het altijd goed doen.

Ik ben iemand die het verschil maakt.