Samenlevingsvormen

Ook wanneer u als ondernemer voornemens bent te in het huwelijk te treden, is het voor dit onderwerp belangrijk de afweging huwelijkse voorwaarden, gemeenschap van goederen of een andere samenlevingsvorm te maken. Wij adviseren u hier graag verder over.

SAMENLEVINGSCONTRACT

In een samenlevings­contract (ofwel samenlevings­overeenkomst) worden allerlei afspraken vastgelegd. Zo kan er aangegeven worden welke bezittingen persoonlijk zijn (en blijven) en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. Tevens worden hierin afspraken gemaakt over de financiën. Denk aan het geld voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren met de woning of pensioen als men uit elkaar gaat of één van beiden onverhoopt komt te overlijden.

In de wet is er niets geregeld voor samenwoners. Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheden en heeft voordelen.

HUWELIJKSE VOORWAARDEN / PARTNERSCHAPSVOORWAARDEN

Wanneer u in het huwelijk treedt of een partnerschap aangaat en geen aanvullende zaken regelt, is automatisch een beperkte gemeenschap van goederen van toepassing; alles wat voor het huwelijk al van de betreffende persoon was, blijft van deze persoon. Alles na het huwelijk, wordt gezamenlijk.

Het is aan te raden om te bekijken of dit wenselijk is. Door het opstellen van huwelijkse-/ of partnerschapsvoorwaarden kan een verdeling gemaakt worden welk deel van het inkomen en vermogen privé blijft (bijv. een pand, de onderneming, of alles) en/of kan een fiscaal-/financieel gunstigere situatie gecreëerd worden. Hierdoor wordt onrust tijdens en ook conflicten achteraf hierover vermeden.

Sinds 2018 is het ook tijdens het huwelijk mogelijk om voorwaarden op te stellen en/of te herzien. Wanneer u reeds gehuwd bent kan het dus tevens interessant zijn de bestaande situatie te herzien.

Synergie

Wij stemmen uw financiële en fiscale zaken optimaal op elkaar af.

Duurzaamheid

Wij streven naar een duurzame relatie. Daarbij vormen uw belangen onze drijfveer.

Maatwerk

Wij gaan verder waar anderen stoppen, zijn flexibel én denken met u mee.

Heeft u vragen met betrekking tot onze diensten? Neem dan contact met ons op.

CONTACT